Thursday, May 7, 2009

La Stejaru'

Nu cred sa fi venit vreun "vizitator" in Greci fara sa-l duc la Stejaru'. Nu e neaparat un monument. Dar e un loc cu o magie aparte. Mai ales pentru cei care au trecut pe-aici si cand erau copii. Fiti fara grija, nu m-apuc acu sa spun acum ca aici am invatat primele litere (eu am mers la alta scoala). La Stejaru' e cel mai bun loc de joaca. Imaginati-va un stejar batran, al carui trunchi nu poate fi cuprins decat cu "o hora" de brate. Se spune ca ar avea peste 100 de ani. Iar scoala care poarta numele copacului sa tot fie o constructie de pe la 1930, cu doar doua sali de clasa mari.
De ce e aici un loc bun de joaca? Pentru ca ai la dispozitie o curte imensa pentru v-ati-ascunselea. Si niste trepte inalte pentru a te mentine in forma (ce? nu stiti sa sariti din 2 in 2?). Basca un pod peste dereaua satului!
Iarna, daca au noroc de geruri napraznice, toti copiii ies in pauza mare sa se dea pe gheata. Vara e alta treaba: ai grija sa nu calci din lac... in paraias!
Ce mai are magic locul asta? Faptul ca e cumva "ferit". Trebuie sa te duca cineva acolo, altfel poti sa treci pe strada si sa ratezi curtea scolii, cu tot cu stejarul imens dinauntrul ei. Iti trebuie doar cateva clipe sub frunzisul stejarulului ca sa intelegeti despre ce vorbesc. Asta, evident, daca nu ti-au luat-o inainte pustii de-o schioapa si iti strica momentul de liniste facand galagie sub pod.
Stejaru' mai are ceva specific: a primit "cadou" un deal intreg! O sa intrebati acu cine a fost mai intai scoala sau dealul? Grea problema! Cert este ca pe "dealul scolii", care incepe chiar din spatele cladirii, poti sa continui - spre adolescenta - toate nazbatiile (muzici, chefuri, urlat la luna si numarat stele stand culcat pe spate) pe care nu le-ai facut la scoala. Pentru ca erai inca mic.

8 comments:

  1. fumos rau la stejaru!

    eu aveam un mar la bunici si ala era locul in care se intamplau toate lucrurile importante din vacanta. eram mai mare in mar si eram mai sus.

    e ceva cu aciuitul asta al copiilor pe langa copaci :)

    ReplyDelete
  2. ehee, cu pomii din curtea bunicilor e o intrega poveste.. noi aveam un nuc. la fel de mare si de important. si eram vreo 16 nepoti care sa-i tot incerce crengile.... da' asta e deja un viitor post :)

    ReplyDelete
  3. eu de exemplu sunt mic si vreau sa continui chefurile incepute in adolescenta: ergo, cand vin cu primul grup?

    oricum ajung vara asta, da' tre' sa sparg gheata cu "o prima data", neh?

    ReplyDelete
  4. Pai cand? Hai sa stabilim o data. Io zic ca iunie e cel mai bine (sa n-avem experiente ca de 1 mai cand a plouat 3 zile). Poate infloreste si padurea de tei... dar poate discutam toate cele la o bere. ce zici?

    ReplyDelete
  5. padurea de tei o sa infloreasca in w-e (adica de maine seara incolo). deci singurul w-e in care se poate merge si mirosi ceva e w-e 5-7 iunie.

    da' daca e de bere, atunci vorbim, sigur!

    :)

    ReplyDelete
  6. saptamana asta ce vine? zic sa nu incepem chiar de luni, de ziua copilului :D, cu berea adica... dar pe marti-miercuri ar fi perfect. terase in centrul vechi is ca ciupercile dupa ploaie... (astept sa vorbim pe mail stela.nadoleanu@gmail.com)

    ReplyDelete
  7. @ stella: in primul w-e din august ajungem in greci, domnisoara! apoi vizitam cele 3 manastiri ale Niculitelului: Celic-Dere, Cocos, Saon.

    ergo, n-ar strica niste noi posturi pe blog, ca sa aflam mai multe despre cele de pe acolo, sa stim cam la ce sa ne asteptam!

    ReplyDelete
  8. @misu ma bucur de vesti.. cat despre noi posturi... am fost si eu ca omu' in concediu (adica am fugit tocmai de scris :D) vorbim detalii la telefon

    ReplyDelete