Tuesday, April 28, 2009

Scurt îndreptar de “orientare” în graiul dobrogean. Repertoriul domestic














La Greci, cele mai multe case sunt făcute din chirpici, asta înseamnă că se face în repetate rânduri ceamur. La ceamur vin rudele şi vin şi vecinii cu copiii lor. Pământul galben înmuiat de cu seară se amestecă bine cu paie, se frământă până se obţin cocoloaşele şi apoi, cocoloş peste cocoloş, se înalţă zidurile.
În ăst timp gazda, biata de ea!, trebuie să scotocească prin curnic, să prindă şi să taie o găină grasă pentru trataţia muncitorilor. O mâncare bună, grasă şi gustoasă stropită din belşug cu jijileancă tare (cei mai buni struguri negri, aromaţi şi dulci-acrişori pe care i-am mâncat vreodată).
Când şi acoperişul este finisat (treabă rezervată exclusiv bărbaţilor), femeile urcă lut în pod, iar podeaua casei şi pereţii sunt daţi cu muruială sau lipeală. Casa dă semne că e locuită atunci când începe să scoată fum pe bageac.
Fierăria lui Goidan (zici că-i de-o seamă cu satul) stă mărturie cu profilul ei perfect: se văd în profunzime şi cocoloaşele si textura zidului şi muruiala...

5 comments:

  1. Dupa cum arata fieraria, cred ca Goidan saracul e demult intr-o lume mai buna si mai dreapta. El nu mai are treaba, dar cred ca au altii: cei care ar putea conserva casuta asta si s-o faca muzeu, sau micro-muzeu, nu stiu.
    Asta, desigur, in cazul in care satul Greci chiar capata notorietate turistica. Ceea ce nu-i deloc exclus, ba e chiar probabil: satul "are cu ce" (dar despre asta in alt comment), autoarea blogului (Stela Nandoleanu, daca nu gresesc) pare foarte hotarata, din sat s-au ridicat (printre altii) si doi oameni de baza (Gabi, jurnalist, si Iulian, piarist, organizator de evenimente), care ar putea pune si ei osul.
    Nu in ultimul rand, mie mi-a placut acolo, si dau si eu o mana de ajutor: cat o fi de putin, da' gestul conteaza!

    ReplyDelete
  2. @misu. Buna idee! Noi (si eu si eliza) ne-am tot gandit cum o fi sa facem bine pentru satu' asta in care ne-am crescut. Din pacate ne-am departat de el si i-am descoperit farmecul abia cand am apucat sa ii ducem dorul. Ciudat lucru, nu-i cunosc pe domnii greceni de care vorbesti, da' mi-ar placea mult sa stam de-o bere si sa punem tara la cale. Multumim de sprijn si de idei. Noi speram sa punem de-o tabara de vara cu prietenii sa facem nitica cercetare si nitel teren. u're invited! Sper sa ne tina hotararea despre care vorbesti :)
    toate bune,steluta

    ReplyDelete
  3. Salut! Goidan e bine-sanatos, potcoveste cai in continuare, dar e prea putin preocupat sa investeasca in "imagine".
    Subscriu la berea de mai sus.

    Eliza

    ReplyDelete
  4. goidan nu mai e.nicovala a incetat sa mai bata din data de 17.04.2010

    ReplyDelete
  5. nu pot sa cred. n-am stiut :(
    tu de unde ai informatii atat de precise?

    ReplyDelete