Friday, September 3, 2010

Caţavencu a urcat pe Ţuţuiatu, dar nici muntele nu s-a lăsat...

Şi uite-aşa a ajuns un "prăpădit de deal" să-ncurce planurile unor munţomani. Ce-i drept... nici nea Ion nu i-a slăbit cu "borsecul" de prune... :)

Din Catavencu, 25 august 2010. Autor Mihai Buzea.


Unde să mai mergem, c-am fost peste tot… „Hai în Dobrogea, că şi-acolo-s munţi“, zice o fată. Hohote imense, grohăieli: „Poate munţi de şuberek“, zice unul mai glumeţ. „Dacă vă spun!“, insistă ea. „Eu sunt ­de-a­co­­lo, din satul Greci, şi chiar lângă sat e un munte-n toată regula! Şi nici nu ne costă cazarea, că stăm la ai mei!“ Argument decisiv. Plecăm.

Ca localitate, Greci e sat şi nu prea mai e sat, că are ditamai fabrica în centru; pe de altă parte, oamenii (cei încă neplecaţi „a­fa­ră“) umblă cu căruţele şi se ­cin­s­tesc la birturi absolut rurale.
Partea bună e că deasupra satului se arată într-adevăr un vârf cât toate zilele, despre care a­flăm că se cheamă Ţuţuiatu, că-i cel mai înalt din toată Dobrogea, şi că există trasee marcate. Per-fect!

Nu putem refuza nimic din ospitalitatea lui nea Ion (ţuică, vişinată, ciorbă, tocană, grătar, murături, vin, ardei iute din grădină), aşa că prima seară se du­ce adânc în noapte, iar a doua zi trezirea se face cu dificultate (ochi umflaţi, gură cleioasă, mers nesigur etc.). Dar planu-i plan, aşa că plecăm pe traseu.

În mod ciudat, sătenii din Greci nu cască gura ca disperaţii la turişti (cum se întâmplă în alte părţi), par mai degrabă indiferenţi, ocupaţi cu treburile lor (femeile cu munca, bărbaţii cu băutura). Traseul (triunghi albastru) iese frumos din sat şi urcă spre vârf, cam pieptiş după gustul fetelor („Nu mai facem o pauză?“), cam lenevos după cel al băieţilor („Uite-acuşi suntem sus!“). Odată ajunşi în vârf, nimeni nu mai are ceva de zis, că priveliştea face toţi banii (şi chiar mai mult): „Uite Dunărea, încolo-i Pricopanu, ăla e Iacobdeal, mai încoace e Priopcea, colo-n stânga-i Moroianu, alea trei sunt Pietrele Mariei, mai sus de ele-i Valea Adâncă, unde se face şi cascadă când plouă; aşa zice tata, eu n-am fost niciodată“, dă indicaţii ghida noastră. „Păi, hai acum, să vedem ce şi cum“, e de părere Glumeţul, iar noi ne luăm după el ca oile după berbec. Deştepţi, nevoie mare!

De la Ţuţuiatu până la Valea Adâncă sunt câţiva kilometri prin pădure, mai mulţi de cinci, mai puţini de zece, dar pentru că am fost prevăzători şi-am lăsat harta acasă, drumul (deşi uşor) ni se pare interminabil. Fetele obosesc, încep să aibă nervi („Da’ idioţenia asta de pădure nu se mai termină odată, să vedem unde suntem?!“), aşa că Glumeţul ia problema în mână, să le mai iuţească: „Uite-un scorpion!“ (ţipete); e, de fapt, o rădaşcă. „O reptilă!“ (o mică ţestoasă). „Un şarpe!“ (d-ăla negru de casă, pe cât am putut vedea), dar aici gluma se îngroaşă, că fetele se chircesc terifiate la fiecare scârţâit de copac, aşteptându-se ca-n orice clipă să apară o herghelie de anaconde, tropăind prin pădurea dobrogeană. Noroc că ieşim la Valea Adâncă.

Locul e impresionant (cascadă uscată, o prăpastie, de fapt, ucigaşă la coborâre), dar faza tare e că daţi de trei flăcăi pregătiţi de căţărare: „Bonjour, de unde sunteţi voi?“ „Păi, din Austria.“ „De unde?!“ „Din Austria, din Innsbruck, şi-am venit aici să facem escaladă, c-am citit pe net că sunt pereţi dificili.“

Noi rămânem tâmpiţi, după care întrebăm în original (o fată le are cu germana): „Da’ n-aveţi pereţi de căţărare la voi în Austria?“ „Ba da“, zic ei, „dar aici e inedit, toată comunitatea de pe net e-n agitaţie: e descoperit recent şi vin toţi încoace, că noutăţile umblă ca focul!“
Bravo, băieţi. Noi mergem la schi-n Austria, lăsăm acolo bani grei, voi veniţi aici aproape gratis şi ne râdeţi în nas. Păi, normal… doar avem acum şi brand de ţară degeaba, nu?!

10 comments:

  1. A fost o incantare sa citesc povestea calatoriei voastre. Am sa revin.

    ReplyDelete
  2. @silvia. multumesc de vizita. te mai astept "pe la Greci". poate nu doar virtual :)

    ReplyDelete
  3. Buna Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

    ReplyDelete
  4. Buna ziua,
    Am o intrebare pentru dumneavoastra. Ieri m-am intors dintr-o mica excursie prin Doborgea, am urcat pana la varful Tutuiatu, si am observat, aproape de satul Greci o cladire parasita. Mai exact cladirea din poza aceasta: http://i26.photobucket.com/albums/c141/darkness_ro/Photography/100_7680.jpg

    Si speram mai multe detalii despre ce a fost candva acea cladire.

    Multumesc mult, si o zi buna,
    -Florin.

    ReplyDelete
  5. Buna, Florin. Sper ca ti-a placut exeditia dobrogeana. Cladirea din imagine este fosta cariera de granit, hala/locul unde cioplitorii se adunau pentru a prelucra blocurile de granit extrase din munte.
    Sper sa revin cat de curand cu un text pe aceasta tema.
    merci pentru interes,
    stela

    ReplyDelete
  6. Buna, Steluta. Cauntand ceva date despre localitatea Greci am dat peste blogul tau, unde am gasit lucruri frumoase si folositoare.
    As vrea mai multe informatii, daca se poate legate de zona, dar nu stiu cum sa fac...iti las adresa mea de mail vasile_iacob2000@yahoo.com, poate reusim sa schimbam o vorba. Multumesc

    ReplyDelete
  7. Draga Steluta,
    Aflata de putin timp in Romania, sotia mea s-a indragostit de Dobrogea. Am facut mai multe excursii in diverse zone ale acestei regiuni, iar acum imi doresc sa o surprind de ziua ei cu o excursie in Muntii Macinului. Am o intrebare daca se poate: este posibil sa mergem din Greci pana pe Tutuiatul pe triunghi albastru si sa coboram pe triunghi rosu? Cam cat timp ar dura? Inca o intrebare, te rog: se gaseste cazare in Greci? Am vazut pe un blog ca ar exista un hotel in Macin, dar nu e clar daca functioneaza sau nu. Iti multumesc mult pentru ajutor.

    ReplyDelete
  8. Salut, Anonimule.

    Hotelul Turist din Macin a fost renovat, dar e dubios rau: nu exista nici un numar de telefon la care sa faci rezervare, iar daca te duci direct acolo, fata de la bar iti spune ca n-are camere (minte). Nu e locul unde sa-ti duci sotia, mai ales de ziua ei. In Greci poti sa te cazezi, ca oamenii de acolo sunt obisnuiti cu turistii, dar trebuie sa ai timp sa cauti, sa intrebi in stanga si in dreapta pana dai de ceva care sa-ti convina. In materie de traseu, ai cam 3 posibilitati, mari si late: urci din Greci pe Tutuiat si o iei spre dreapta, mergi de capiezi prin padure, apoi cobori pe Valea Adanca si iesi la drum, de unde trebuie sa te intorci inapoi in Greci. Sau o iei la stanga si faci acelasi lucru, doar ca traseul e ceva mai scurt. Sau te duci la manastirea Macin, langa oras, si faci traseu pe creasta Pricopanului, de unde poti sa ajungi in Greci, daca vrei, sau sa te intorci in Macin. Depinde cat timp ai si unde gasesti cazare. Spor!

    ReplyDelete
  9. Sunt de acord cu Mihai. Cel putin, in ceea ce priveste traseele pe munte e mai priceput decat mine.
    In Greci, intr-adevar, sunt cativa sateni care cazeaza turisti. Ori intrebati cand ajungeti in centru - "la Monument" ori imi ziceti sa arunc o vorba pe-acasa, la rude/cunostinte.

    ReplyDelete
  10. Mihai, Steluta,
    Va multumesc foarte mult pentru ajutor. Informatiile sunt binevenite.
    Am sa renunt la cazarea la Hotelul Macin. Am gasit pe net o pensiune la Slava Rusa (sunt cam 70 de km distanta) si vom incerca sa ne cazam acolo si sa venim cu masina dis de dimineata in zona.
    Mihai, mai am o intrebare daca se poate, asa pentru cineva care cunoaste bine traseele: Ce parere ai daca am incerca sa parcam masina pe undeva pe la Cetatuia si sa accesam Tutuiatul prin Valea Seaca (triunghi albastru) iar apoi sa revenim pe acelasi drum?
    Multumesc inca o data pentru ajutor. Caius

    ReplyDelete