Tuesday, April 20, 2010

Infloresc lalelele, munca e in toi...

Titlul asta e pus asa, sa nu va lasati furati de peisaj! E frumos la Greci primavara. Dar si mai bine e cand te duci doar in vizita...
Altfel... cum a dat firul ierbii nu mai e de gluma! Inseamna ca e vremea sa lasi bageacul ("hornul" n.r.) sa se odihneasca si sa iesi in gradina la sapat, plivit, legat via.
Bine, asta daca n-ai fost mai vrednic decat vrednicii si n-ai lasat sa vina Pastele fara ca tu sa ai ograda necuratata si pusa la punct.
In orice caz la vremea asta, cand au inflorit merii, ar cam trebui sa ai in gradina deja niste ceapa verde, salata si arpagicul numai bun de plantat.
Daca-ti place sa ai bucatica de pamant de pe langa casa "colorata" in fiece anotimp, atuncea ai avut de-asta toamna timp sa raresti lalelele eventual sa le plantezi ordonat, pe randuri (de unde-o veni si regula asta aproape nemteasca?!?).Te uiti atent la coroana copacilor sa-i pigulesti de uscaciuni. Te certi prin curte, apoi, ca "le-ai taiat prea mult din coroana, asa se face? Sa nu apuce niciun nepot o creanga sa manance caise?"
Si-ar mai fi de lucru - acuma, depinde cine se pricepe la taiat via. Caci si aici poate sa iasa cu banat: Ce te faci daca n-ai taiat fix intre cei doi ochi ai lastarului? Si daca n-o sa planga via?
Pana una alta, legi coarda sus, pe spalieri, sa aiba cum sa infloreasca si sa dea rod.
Femeile asteapta pana sunt sigure ca nu mai cade bruma sa planteze rasadurile (puse sau cumparate din vreme). Musai sa ai rosii si ardei in curte. Apoi vin pe rand semanatul de cartofi, fasole, mazare si verdeturi - tot ce-i trebuie omului de-o ciorba. Tot pe vremea asta pui clostile pe oua. Si sa vezi ce mogaldete galbene iti umbla apoi prin batatura! Ziua lasi puii intr-o cutie, la soare, cu closca cu tot. Numa' sa ai de grija seara sa ii bagi la dos si sa-i feresti de pisici... sau de vulpe :)
Credeti ca s-a terminat treaba? Ha! Asta-i doar inceputul. Cui lasi "tarlalele"? Doar nu vrei sa ramana parloaga sa te rada tot satul?



6 comments:

  1. @ steluta: aoleo, m-au apucat durerile de sale numai cat te-am citit! si mi-am amintit de toate primaverile alea de la Ghijasa, cand eu veneam acolo sa ma odihnesc, si ei ma luau de proaspat!

    Nu mai zic ce pateam vara, cand ma sculau atunci cand se apucau ei de muls: adica pe la 5!

    O fi orasul asa si pe dincolo, dar are si el micile lui avantaje. Cine nu crede, sa se duca intr-o gospodarie si sa munceasca cot la cot cu oamenii de-acolo.

    Parerea mea.

    ReplyDelete
  2. @mihai. eu ti-am mai zis... am avut noroc cu scoala si cu nepot-sittingu' ca altfel oricine se pricepe sa dea cu sapa!
    asa ca te cred pe cuvant.
    pentru doritori.. ai mei tocmai sunt intr-o "campanie" - prasa intai cum s-ar zice. N-apuci s-o termini pe-asta .. ca incepe prasa a doua. :)

    noroc bun!

    ReplyDelete
  3. Buna Steluta,

    Exista vreo pensiune sau vreo gazda in satul Greci?

    multumesc si numai bine,
    Diana

    ReplyDelete
  4. @Diana: buna. ma bucur ca mi-ai scris... din pacate "pensiuni" in adevaratul sens al cuvantului nu exista. dar spune-mi exact ce ti-ai dori si pot sa dau o sfoara in tara .. am auzit ca mai sunt familii care gazduiesc turisti.
    toate cele bune,
    s

    ReplyDelete
  5. @ diana: dai si tu o damigeana si-ti zic pensiune in Greci. ca Steluta nu se pricepe, ea e mica.

    ReplyDelete
  6. @mihai: ce faci dom'le? ma discreditezi pe blogu meu? :))
    te pomenesti ca ti-ai facut surse p-acolo!

    ReplyDelete